Необходими продукти :
2 бр. яйца (едното за намазване)
42 г прясна мая (1 кубче)
250-300 мл прясно мляко
250-300 мл вода
1 с.л. захар
1 с.л. сол
150г натрошено сирене
2с.л заквасена сметана
масло за намазване
около 1 кг брашно
сeмена за поръсване ( сусам, маково семе и др.)
Начин на приготвяне :
Маята с прясното мляко,леко затоплено и 1 с.л. захар + 1 с.л. брашно се оставя да втаса. Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се слагат хладката вода, яйцето, солта и вече готовата мая. Добавя се сиренето и заквасената сметана.Замесва се средно меко тесто и се оставя да почине 20 минути. Вече втасало, тестото се дели на топки, всяка се разточва - намазва се с масло (разтопено).Навива се на руло и се нарязва на парченца. Другият вариант е с намаслени ръце да се оформят топки от тестото, които подреждаме в намаслен йенски съд с капак. Така се процедира с всяка топка. След това се оставя на по-топло, да набухне тестото и вече втасалата питка се намазва с 1 яйце, разбито с 1 с.л. олио и се поръсва със сусам (може и с маково семе). Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса.
Няма коментари:
Публикуване на коментар